onsdag 18 april 2007

Happy Feet - Propaganda för de minsta

Är hemma i Åhus och efter en lång dag med utbildning och möten bestämde jag och mamma oss för att åka och hyra film. Visade sig dock inte finnas något som fångade något större intresse från oss. Då vi ville ha något lätsamt föll därför valet på den tecknade "Happy Feet" om pingvinen som steppade istället för sjöng. Mycket snygg anime och vissa fräcka sångnummer, men rätt ofta ganska småtrist. I slutet vänder dock filmen och får ett tydligt miljöbudskap om hur vi människor snor fisken från djuren och dessutom låser in dem i små omhängnader på zoo där de vantrivs sig själva till döds. För att inte bli allt för allvarligt för kidsen räddas dock det hela genom lite steppning från pingvinerna, När människorna får se pingvinerna steppa inser de (så logiskt...) att djuren är på väg att dö ut pga av människans rubbning av naturens kretslopp.

För utom alla oss miljöbovar får även de religiösa och konservativa sig en smocka om att de orginella måste uppmuntras och är lika älskvärda som alla andra (snacka om att Queerteorin hade passat bra i denna film!)

Något mer speciellt med den här filmen? Tja, den är intertextuell på det sätt att den syftar tillbaka på dokumentärfilmen om pingvinerna (som var så populär för ett år sedan) och även på Nicole Kidmans sjungande i Moulin Rouge (som vissa sånger i den här filmen påminner något enormt om!)

En snygg, inte lika underhållande men ändå i det stora hela kul propaganda film för de minsta i familjen

Inga kommentarer: