fredag 20 juli 2007

Historically, women have represented 0% of U.S. Presidents, less than 1% of Senators and less than 1% of House Representatives.
- National Information Bank on Women in Public Office, Eagleton Institute of Politics, Rutgers University, 2001 / penpress.org 020619


Att vara feminist är att tro och kämpa för jämlikhet. Visst finns det extremare varianter precis som det finns fundamentalister inom religösa och/eller politiska grupper lite varstanns. Majoriteten av de feminster som finns anser inte kvinnan vara mer värd än mannen, hon/han vill inte heller utrota män och de förkastar inte heller kärleksförhållanden mellan en man och kvinna.

Enligt UNDP:s statistik tjänar kvinnor i Sverige fortfarande bara 68 procent av männens löner.
- HDR 2001 s 214

Trots att det borde ses som naturligt att man vill uppnå jämlikhet mellan kvinnor och män, trots att benämningen "feminist" inte borde väcka mer upprörda känslor än benämningen "humanist" så är det just upprörda känslor feminister väcker överallt.

Två tredjedelar av alla som blir långtidssjukskrivna i det svenska arbetslivet är kvinnor.
- Statens Folkhälsoinstitut: "Mot en ny folkhälsopolitik", 2002

Många gånger får feminster frågan om de är manshatare när det snarare är så att antifeminister rimligen måste vara kvinnohatare (eller åtminstone anse att kvinnor är mindre värda) för vad finns det annars för försvar till att motarbeta feminster och därmed idealet om jämlikhet?

Det finns bara 11 länder i världen, bland annat Sverige, där över 30 procent av det nationella parlamentet består av kvinnor. Samtliga har använt någon form av kvotering.
- UNDP: "Human Development Report 2002", undp.org/hdr2002/facts.html 020801


Vissa anser att feminism är onödigt då vi i Sverige redan lever i ett jämlikt samhälle. Andra menar att man inte behöver gruppera sig som feminster, men sanningen är den att Sverige är långt ifrån jämställt och att om vi tillsammans kämpar kan vi skynda på processen snabbare än om vi går själva.

I Sverige utgör män...
67 procent av landshövdingarna
54 procent av statssekreterarna
50 procent av statsråden
77 procent av myndighetscheferna
77 procent av justitieråden
57 procent av riksdagsledamöterna
81 procent av regeringsråden
73 procent av överåklagarna
87 procent av polischeferna
100 procent av chefsredaktörerna
- Expressen / Belinda Olsson & Linda Norrman Skugge: "Fittstim", DN Bokförlag 1999

Inga kommentarer: