onsdag 5 november 2008

Ja! Men Nej!

Barack må ha vunnit, men de konservativa vindarna är fortsatt starka i USA.
Först en snabb lektion i Politik:

1. Republikanerna är mest konservativa och marknadsliberala (dvs. bryr sig mer om marknaden än om befolkningen) medan Demokraterna är något mer liberala och bryr sig lite om folket även om marknaden är viktig för dem också.

2. I en utfrågning höll alla svenska partiledare på Barack och demokraterna. Det här då både Demokraterna och Republikanerna är långt mycket mer åt höger än vad något av våra partier är (undantag om man skulle blanda Kristdemokraternas värdekonservatism med Moderaternas nyliberalism).

3. Många i Sverige har uttryckt att det inte skulle spela någon roll vem som vinner då både alternativen är lika hemska, men så är inte fallet. För amerikanernas del spelar det stor roll för livskvaliten, bl.a. då demokraterna vill få igenom en sjukförsäkring för alla och inte ha det som idag där man nekas omfattande vård för att man inte har råd att betala de enorma summorna ur egen plånbok. Även för oss i andra länder spelar det stor roll om demokraterna eller republikanerna sitter vid makten. Bl.a. har det genom historiens gång oftast varit demokraterna som har lyckats få till fredsavtal med konfliktdrabbade länder. Här bör dock påpekas att även demokraterna är en krigisk grupp. Barack har i och för sig sagt att han vill dra tillbaka lite soldater från Irak, men dessa vill han istället placera i Afghanistan.

Sammanfattningsvis är jag med och hurrar över att Barack vann, men mina förväntningar är ändå inte särskilt höga på honom. Särskilt dyster blir jag när jag tittar på de lokala val som hölls samtidigt som presidentvalet. T.ex. i Florida där Demokraterna vann, valde samma röstare att förbjuda äktenskap mellan två personer av samma kön. Observera att det inte gällde kyrkliga äktenskap som det har varit diskussioner om i Sverige, utan det var de borgliga vigslarna som dessa demokratiska röster valde att förbjuda. Samma förbjud röstades igenom i Arizona och troligtvis i California (rösträkningen är inte helt klar). I Arkansas röstade man även igenom att enbart gifta heterosexuella par får adoptera.

Många stater hade lokala val ang att begränsa de redan rejält begränsade abortmöjligheterna, men som tur var verkar inga av dessa val ha vunnit. I Californien är det dock väldigt jämt så det kan fortfarande gå igenom där.

Inga kommentarer: